Mănăstirea Probota

Localizare

In timpul lui Stefan I Musat (1394-1399), calugarii sihastri au ridicat biserica "Sf. Nicolae" din Poiana.

In anul 1465, Stefan cel Mare a ingropat aici pe mama sa, doamna Oltea si in 1467, pe sotia sa Evdochia.

Manastirea Probota a fost ridicata de Petru Rares, pe locul vechii biserici, in mai multe etape: biserica in 1530, pictura in 1536.

Zidul de incinta a fost ridicat in 1550.

Este necropola domneasca. Pictura apartine unui mester cu serioase cunostinte si notiuni de perspectiva geometrica, apropiate de cele ale contemporanilor sai din tarile Renasterii occidentale.

Tema "Apocalipsei" reprezinta aici o adevarata manifestare de viziune fantastica moderna.

Tabloul votiv il prezinta pe Petru Rares impreuna cu familia. In gropnita se afla mormintele lui Petru Rares, al doamnei Elena si al fiului lor Stefan.

Probota a fost un important centru cultural, aici formandu-se vestitii carturari ai epocii: Dosoftei, Grigore Rosca, Gheorghe Movila.

 

Vama, Bucovina

(Foarte) scurt istoric al comunei Vama

Daca admitem existenţa Ocolului Câmpulungului (Moldovenesc) cu mult timp înaintea întemeierii statului Ţara Româneasca - Moldova, atunci satul şi comuna Vama care a facut parte din acea formaţiune politică prestatala intra în categoria satelor vechi şi foarte vechi din spaţiul etnic românesc, deşi documentar este atestat în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), la 1409, când Vama de la râul Moldoviţa este dăruită Mănăstirii Moldoviţa (Vatra Moldoviţei), ctitorie a ilustrului domnitor din 1401.

Citeşte mai mult >